Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, B11 ili folacin, organski je kemijski spoj iz skupine vitamina B. Mora se unositi hranom, jer se u organizmu ne proizvodi u dovoljnoj mjeri. Folna kiselina sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica, odgovorna je za sintezu nukleinskih kiselina, sudjeluje u transformaciji proteina i šećera, preduvjet je za pravilan razvoj i funkcioniranje živčanog i probavnog sustava. Snižava razinu homocisteina i tako štiti od oštećenja krvnih žila.
Simptomi i učinci nedostatka folne kiseline
Nedostatak folne kiseline uzrokuje slabost, umor, vrtoglavicu i glavobolju, probleme s pamćenjem i koncentracijom. Ostali simptomi mogu uključivati: upalu jezika, otežano disanje, probleme s usnivanjem, lupanje srca, probavne smetnje, inhibiciju rasta i razvoja kod djece i adolescenata. Posljedica nedostatka folne kiseline može biti i megaloblastična anemija, povećanje razine homocisteina u krvi, poremećaji živčanog sustava i defekti fetalne neuralne cijevi.
Dodatak folne kiseline
Potreba za folnom kiselinom ovisi o dobi, spolu i zdravstvenom stanju. Prosječna dnevna doza je oko 0,4 mg. Suplementacija je posebno važna kod žena koje planiraju trudnoću, kao i do 12 tjedana trudnoće, jer tijekom trudnoće nedostatak može uzrokovati defekte srca i neuralne cijevi. Uzimanje folne kiseline tijekom trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi za čak 75%.
Folna kiselina - s čime se isplati kombinirati?
Kako bi se povećala apsorpcija folne kiseline, vrijedno je suplementirati sljedeće vitamine: