DEBLJAJU LI ORAŠASTI PLODOVI?
27 Aug

DEBLJAJU LI ORAŠASTI PLODOVI?

Odgovor je kratak i jasan. NE. Možda se u trgovini i nalaze uz bombone i slastice, ali ne dopustite da vas to zavara. Orašasti vam plodovi mogu pomoći održati nadzor nad tjelesnom težinom. Grickanje orašastih plodova neće vas udebljati. Zapravo, može se dogoditi baš suprotno.

Znate li ponešto o njihovu sastavu, to vam može djelovati pomalo nestvarno. Ipak polovicu do dvije trećine njihove mase čine masnoće. A zar masnoće ne debljaju?

U ovome slučaju ne. Nekoliko je velikih populacijskih istraživanja, koja su uključivala tisuće osoba, tražilo dokaze da orašasti plodovi vode debljanju, no ni jedan takav dokaz nije pronađen.Zapravo, baš suprotno, istraživanja su pokazala kako osobe koje orašaste plodove (uključujući i kikiriki, koji je zapravo mahunarka), jedu kao redovit dio svoje prehrane, imaju manju tjelesnu masu od onih koje ih ne jedu.

Nedvojbeno je to da orašasti plodovi sadržavaju idealan sastav vlakana, bjelančevina i masnoća koji pomaže postizanju i održavanju osjećaja sitosti. Međuobroci koji ne sadržavaju bjelančevine, a mnogi su takvi, zasite vas na kraće vrijeme. Nadalje, neke od tih masnoća iz orašastih plodova neće nikada završiti na vašim bokovima i bedrima. Vaša probava ne uspijeva iskoristiti sve iz sažvakanih orašastih plodova, tako da i dio njihovih masnoća napušta tijelo netaknut.

Najvažnija od svega je, naravno, umjerenost. Orašasti plodovi imaju prilično velik energetski sadržaj, ali se većina prehrambenih stručnjaka slaže kako se 30 grama orašastih plodova na dan (kao meduobrok ili zamjena za meso u glavnome jelu) uklapa u većinu programa zdrave prehrane.

Comments (1)

  • Avatar
    mark
    Reply
    Posted On Sep 28, 2016

    Ona jih je treba uzeti samo malo? Previše može štetiti?

Leave a Comment

* Type Code