Podignite nivoe testosterona prirodno #TRIBULUS
09 May

Podignite nivoe testosterona prirodno #TRIBULUS

Tribulus Terrestris ne pripada skupini prohormona, ali ga često možemo vidjeti kao sastavni dio u kombinacijama s njima. 
Tribulus je nesteroidni preparat biljnog porijekla koji na prirodan način bez, klinički dokazano, ikakvih posljedica povećava vlastitu proizvodnju testosterona.

Tribulus Terrestris je u biti ekstrakt biljke Babin zub koji se može naći čak i na našim Olimpijskim planinama, te se već vijekovima, pogotovo na istoku, koristi u svrhe boljeg, efikasnijeg i jačeg organizma te osjećaja za život generalno. Prvi put se pojavio kao suplement pod imenom TRIBESTAN, od firme Sopharma, bugarske proizvodnje koji je napravio pomamu u svijetu sporta, pogotovo kod dizača tegova, a kasnije i kod bodybuildera i powerliftera.

Testosteron, kao što znamo, potiče sintezu proteina i nakupljanje nitrata u mišićima ( o tome smo već pisali za proizvod arginin i citrulin ), a to su procesi koji sportašima omogućavaju razvoj nove mišićne mase i snage, kao i brži oporavak nakon intenzivnih treninga. 
Zajedno s tim, i diuretičkim svojstvima koje posjeduje, Tribulus pomaže postizanju definicije mišića. 
Pored toga, imunološki sistem znatno se poboljšava, smanjuje se holesterol u krvi i na kraju se opće psihološko stanje diže na viši nivo.
Godinama je Tribulus bio tajno oružje sportaša iz bivšeg istočnog bloka. Njegovu učinkovitost su obilno iskorištavali bugarski dizači tegova, posebno nakon prekida uzimanja anaboličkih steroida kada je trebalo premostiti razdoblje do takmičenja - period poznat kao "bridge".

Način djelovanja i upotreba Tribulusa je pitanje ?

Tribulus potiče hipofizu na jaču sekreciju luteinizirajućeg hormona (LH). Kao što znamo, LH daje signal testisima da proizvedu veću količinu testosterona. On isto tako sprječava tijelo da prepozna suvišno lučenje androgena. To je vrlo važno jer kada je u krvotoku razina androgena povišena, testisi smanjuju ili čak prestaju proizvoditi testosteron, što na sportaševu formu u većini slučajeva djeluje pogubno. 
Tribestan se stoga vrlo uspješno može koristiti kao prevencija supresije vlastite proizvodnje testosterona za vrijeme ciklusa s manjim dozama i slabijim androgenima. Nakon završetka takvog ciklusa, također umjesto Klomida (lijek) može se primijeniti Tribulus za ponovnu uspostavu hormonalne ravnoteže.

Na kraju, kad se uzima kao jedino sredstvo, Tribulus daje vrlo zadovoljavajuće rezultate. Uzimanje Tribulusa trebalo bi trajati najduže osam sedmica, i to neprekidno. Doziranje se kreće u rasponu od 750-1500 mg dnevno. Dakle, jednu do dvije tablete najbolje je uzimati svakih osam sati jer je dokazano da Tribulus upravo toliko vremena ostaje aktivan u tijelu ( što je poznato kao polu-život ). Takvom discipliniranom upotrebom može se povećati proizvodnja vlastitog testosterona za čak 40-70%.

Poslije osam sedmica uzimanja, tijelo počinje "shvatati" da Tribulus šalje lažni signal te onemogućava daljnju povišenu proizvodnju testosterona. U tom trenutku preporučuje se napraviti pauzu od 14 dana, nakon čega možemo ponoviti ciklus. Na sreću, samo su dvije sedmice pauze potrebne da tijelo počinje opet reagirati na Tribulus.

Osim muškaraca, i žene mogu izvući velike korist] od upotrebe Tribulusa. Mnoge su kliničke studije pokazale da žene u menopauzi nakon terapjje Tribulusom imaju mnogo manje tegoba. Sportašice mogu izgubiti masno tkivo te povećati masu mišića bez ikakvih neugodnih nuspojava. Jedino je poželjno da prestanu uzimati Tribulus pet dana prije menstruacije ili jedno određeno vrijeme prjje planirane trudnoće. Nakon toga upotreba se opet može nastaviti.

Većina ljudi primjećuje djelovanje Tribulusa vrlo brzo nakon početka uzimanja. Muškarci će već za nekoliko dana početi dobivati jače i učestalije erekcije dok će žene osjetiti veću seksualanu želju. Nasuprot tome. za prve rezultate u povećanju snage mišića, mora se pričekati najmanje četiri sedmice, a mase oko osam sedmica.

S toga, #TRIBULUS kao dodatak prehrani može puno pomoći u bilo kojem cilju koji imate što se tiče fitnessa, i poženjan je pri bilo kojem supplement stack-u. Iskoristite benefite koje Vam daje ova veoma potentna biljka, i podignite svoje nivoe testosterona.

Prava i direktna priča, bez izmišljanja i cilja čiste prodaje.

by: Haris Drljević

Vaš www.suplementi.ba

Leave a Comment

* Type Code