BETA ALANIN - za performanse, izdržljivost, oporavak
28 Aug

BETA ALANIN - za performanse, izdržljivost, oporavak

Šta je beta-alanin?

Beta-alanin kao suplement je veoma popularan među sportistima i bodibilderima koji žele da poboljšaju performanse. Ova neesencijalna amino kiselina se prirodno nalazi u tIJelu, kao i u hrani poput ribe, piletine, svinjetine, govedine. Amino kiseline su gradivni blokovi proteina, primarni „materijal“ za mišićni rast. Beta alanin, svakako, sam ne može biti sintetizovan u protein.

Kako deluje?

Uloga beta-alanina je da dovede do visokih koncentracija karnozina u mišiću, malog molekula sastavljenog od amino kiselina histidina i alanina. Karnozin djeluje kao pufer, pomažući da se održi optimalan mišićni pH, odlažući time pojavu zamora.

Poboljšanje anaerobne izdržljivosti

Prilikom anaerobnih aktivnosti (bez prisustva kiseonika), u prevodu višeg intenziteta ili kratkih, ekoplozivnih pokreta - kao nusprodukt nastaju laktati koji „zakišeljavaju“ mišić i dovode do pojave zamora. Zato smo primorani da aktivnost prekinemo. Naučnici navode da beta-alanin može imati pozitivne efekte po pitanju anaerobne izdržljivosti. Suplementacija beta-alaninom povećava nivoe karnozina u mišićima, potencijalno dovodeći do poboljšanja fizičkih performansi u toku visoko-intenzivnih treninga. Fudbaleri, npr, su česti korisnici ovog suplementa, pogotovo u kombinaciji sa EFX Kre Alkalyn-om, kreatinom najnovije generacije, jer osete efekat po pitanju izdržljivosti,energije i boljeg oporavka

U jednoj studiji rađenoj sa biciklistima, razmatran je efekat beta-alanina sa fokusom na sprint na kraju dugotrajne trke. U poređenju sa placebo grupom, suplementacija beta-alaninom je značajno poboljšala rezultat - završni sprint.

Trenirajte jače i duže

Beta-alanin utiče na poboljšanje performansi tako da ćete moći da trenirate jače i duže. U jednoj studiji, četvoronedeljna suplementacija beta-alaninom je značajno poboljšala mišićnu izdržljivost u toku treninga sa opterećenjem. Suplementacija beta-alaninom može odložiti pojavu neuromišićnog zamora. Imajući sve ovo u vidu, beta-alanin može da bude od koristi i u drugim sportovima, poput bodibildinga.

Povećanje mišićne mase

Studije su pokazale da suplementacija beta-alaninom povećava nivoe karnozina u mišićima, pomažući da se održi optimalan pH - odlažući pojavu zamora. Beta-alanin ima i potencijalan učinak na povećanje čiste mišićne mase. Navodi se doza između 3.2 i 6.4 g beta-alanina dnevno kako bi se povećao znatno nivo karnozina i poboljšale performanse. Savetujemo da se držite preporučene doze sa deklaracije i/ili da konsultujete lekara-nutricionistu.

Sporedni efekti

Beta-alanin, korišćen u preporučenim dozama i u kraćem periodu je bezbedan i nema sporedne efekte. Jedino kod visokih doza može doći do peckanja i crvenila, zato pre uzimanja konsultujte Vašeg lekara, pogotovo ukoliko imate neki zdravstveni problem.

Comments (1933)