ActivLab BCAA Fruit Splash 800g

86,00KM

Velika doza aminokiselina u svakoj porciji
Lako za pripremu
Izvrstan ukus
Jedan paket sadrži do 80 doza 
Kombinacija leucina, valina, izoleucina i glutamina
Poboljšava kapacitet vježbanja

BCAA (branched-chain amino acids ili aminokiseline razgranatog lanca) su trio fantasticus kojeg čine aminokiseline leucin, izoleucin i valin. Sve tri su esencijalne aminokiseline, što znači da ih tijelo ne može samo sintetizirati iz ostalih aminokiselina, nego ih nužno mora unijeti hranom ili suplementacijom.

BCAA čine 40% dnevne potrebe od ukupno 9 esencijalnih aminokiselina (ostale su: fenilalanin, treonin, triptofan, metionin, lizin i histidin). Osim toga, čine cca 35% mišićnog tkiva.

Još jedan način na koji BCAA omogućuju sportašu da trenira dulje i intenzivnije je njihov efekt na glikogenske rezerve. Pokazalo se da BCAA "čuvaju" glikogen i smanjuju njegovu potrošnju do 25%. Na taj način je omogućen i brži oporavak nakon treninga.

Sljedeći koristan efekt koji BCAA imaju je onaj na anaboličke hormone: testosteroninzulin i hormon rasta. Normalno se testosteron pod utjecajem intenzivnog treninga povisi, ali nakon treninga slijedi pad. Međutim, ustanovljeno je da njegova razina ostaje povećana i do nekoliko sati nakon treninga ako je sportaš prije treninga unio BCAA. 

 Dodatak prehrani iz Activlaba u svom sastavu sadrži četiri aktivna sastojka sa velikim efektom. To uključuje leucina, što povećava djelovanje inzulina i poboljšava sintezu proteina. Drugi je izoleucin, koji je veliki izvor energije i neophodan za proces sinteze proteina. Treći, ali ne manje važan sastojak je valin, još jedna esencijalno aminokiselina. Koristi se u energetske svrhe u periodu povećane aktivnosti i povećanog stresa. Također, valin je, kao i ostali gore spomenuti sastojci, od suštinske važnosti za sintezu proteina . Ljudi koji su fizički aktivni posebno su željni upotrebe glutamina jer gradi proteine. Osim toga, to je odličan izvor goriva koji je potreban tijelu za vježbanje. Redovna upotreba dodatka, kao što je BCAA Xtra, omogućava vam da duže ostanete aktivni. 

Aminokiseline su blokovi koji grade proteine i mišićno tkivo. Sve vrste fizioloških procesa koji se odvijaju u telu, a vezani su za fizičku aktivnost, energiju, oporavak, povećanje mišićne mase i snage, kao i gubljenje sala, raspoloženje i funkcije mozga se ne mogu ni zamisliti bez aminokiselina. Stoga nije ni čudo što su aminokiseline i razni proteinski praškovi postali glavni dodaci ishrani vrhunskih sportista, a naročito bodibildera . 

Prema većini klasifikacija, 9 aminokiselina je esencijalno, što znači da se moraju uneti hranom, jer organizam nije u stanju da ih sintetizuje. Ostale aminokiseline nazivamo neesencijalnim, jer je ljudski organizam u stanju da ih sintetizuje, odnosno proizvede uz pomoć drugih aminokiselina.

OKUSBreskva-Narandza , Jagoda-Dinja

Trenutno nema recenzija korisnika.

Napišite svoj ​​osvrt

Napišite svoj ​​osvrt

Povezani proizvodi