YAMAMOTO Vitamin C 1000mg 90 tableta

18,00KM

Vitamin C je dodatak prehrani koji dolazi u tabletama koje sadrže 1000 mg vitamina C.


Vitamin C pomaže u održavanju normalnog funkcionisanja imunološkog sistema tokom i nakon intenzivnog fizičkog vežbanja.
(Blagotvorno dejstvo se postiže uz dnevni unos od 200 mg, pored preporučenog dnevnog unosa vitamina C).

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je rastvorljiv u vodi, sličan glukozi. Iako je prilično stabilan u kiselom rastvoru, obično je najmanje stabilan u vitaminima i veoma je osetljiv na svetlost, toplotu i vazduh, koji stimulišu aktivnost oksidativnih enzima.

Jedna od njegovih veoma važnih funkcija je da zadrži kolagen u akciji, protein potreban za formiranje vezivnog tkiva u koži, ligamentima i kostima. Vitamin C igra važnu ulogu u zarastanju rana i opekotina, jer olakšava formiranje vezivnog tkiva ožiljka. Ćelijama arterijskog zida potreban je kolagen da se proširi i kontrahuje sa otkucajima srca; čak su i kapilare potrebne jer su krhkije. Još jedna važna osobina vitamina C je antioksidant koji, između ostalog, čini korisnim kao dodatak hrani. Ova funkcija se izvodi kada se vítamìna C samo-oksidira, a zatim regenerira oksidirane tvari kao što su željezo ili bakar, te ih vraća u njihov izvorni oblik. Tokom ovog procesa, uklanja se štetni oksidacioni agens. Vitamin E štiti gvožđe u crevima od oksidacije.

Takođe doprinosi formiranju crvenih krvnih zrnaca i sprečava krvarenje. Takođe se bori protiv bakterijskih infekcija i smanjuje efekte određenih supstanci koje izazivaju alergije. Iz ovih razloga, vitamin C se često koristi u prevenciji i liječenju prehlade. Utvrđeno je da vitamin C djeluje kao antihistaminik i može se koristiti za smanjenje doza ljekovite forme.

Vitamin C ima značajne veze sa drugim hranljivim materijama. Doprinosi metabolizmu određenih aminokiselina kao što su fenilalanin i tirozin koji su hormoni ventana. Vitamin C transformiše neaktivne oblike folne kiseline u aktivni oblik folinske kiseline i može igrati značajnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i gvožđa. Također štiti tiamin, riboflavin, folnu kiselinu, pantotensku kiselinu, vitamin A i E od oksidacije. Štiti mozak i kičmenu moždinu od razaranja slobodnim radikalima.

Trenutno nema recenzija korisnika.

Napišite svoj ​​osvrt

Napišite svoj ​​osvrt

Povezani proizvodi