Puritan's Pride Vitamin D3 250 Mcg (10000 IU)

45,00KM

Podržava zdrave kosti i zube*
Esencijalni nutrijent koji pomaže u apsorpciji kalcijuma*
Pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema*
Vitamin D3 je snažniji i biodostupniji oblik u odnosu na D2
Sadrži zalihe od jednog do tri mjeseca mekih gelova koji se lako gutaju

Vitamin D za zdravlje imuniteta
Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima koji se može dobiti hranom ili sintetizirati u koži nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti. Vitamin D3, oblik vitamina D koji se formira u koži, je moćan i aktivan oblik vitamina. Vitamin D2 je analog vitamina D koji nastaje u biljkama, gljivama i kvascima tokom fotosinteze. Dok se vitamin D2 ponekad koristi u obogaćivanju hrane, Puritan's Pride dodaci daju aktivni oblik.
Vitamin D ima regulatornu ulogu u rastu, diferencijaciji i proliferaciji različitih vrsta bijelih krvnih stanica. 8* Važno je regulisati ove procese kako bi se održao imunološki balans. Zamislite termostat postavljen na 70 stepeni.
Kada temperatura padne ispod 70 stepeni, grejanje se uključuje, ali kada se temperatura dostigne, grejanje se mora isključiti ili će temperatura nastaviti da raste beskonačno. Ista delikatna ravnoteža potrebna je za naš imuni sistem za održavanje optimalnog zdravlja.
I T i B ćelije adaptivnog imunog sistema su regulisane vitaminom D. * Mnoge ćelije urođenog imunološkog odgovora takođe zahtevaju vitamin D, kao što su monociti kojima je potreban da bi pravilno sazreli. * Adekvatne koncentracije vitamina D su takođe neophodne za sintezu važnih proteina sa svojstvima borbe protiv imuniteta. 8*
Zašto suplementirati vitaminom D?
Čak 96% Amerikanaca ne dobija dovoljno vitamina D samo hranom. 9
Jeste li znali da se vitamin D smatra nutrijentom od javnog zdravlja? To je zato što mnoge Amerike ne dobijaju dovoljno vitamina D u svojoj ishrani i mali unos može uticati na opšte zdravlje.
To je dijelom zato što su prirodni izvori vitamina D u hrani ograničeni i nisu uvijek privlačni. Oni uključuju ulje jetre bakalara, jetru i neke vrste masnih riba kao što su skuša, losos i sardine. U SAD-u je mlijeko, ali ne i svi mliječni proizvodi, obogaćeno vitaminom D. Važno je provjeriti etiketu na proizvodima poput sira i jogurta da vidite da li su napravljeni od obogaćenog mlijeka.
RDA za vitamin D je trenutno 15-20 mcg/dan u zavisnosti od starosti.
Međutim, ovaj nivo je utvrđen na osnovu količine vitamina D potrebnog za održavanje zdravlja kostiju. * Mnogi zdravstveni stručnjaci tvrde da je veći unos vitamina D neophodan za opće optimalno zdravlje. Za većinu zdravih odraslih osoba se često preporučuje dnevni unos od 50 mcg (2.000 IU). 12

Za razliku od većine vitamina koji se mogu dobiti samo ishranom, naše tijelo proizvodi vitamin D kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti. Kada procjenjujete da li je izlaganje suncu dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe za vitaminom D, uzmite u obzir sljedeće faktore.

DOB

Kako starimo, koža proizvodi vitamin D manje efikasno. Apsorpcija vitamina D također se može smanjiti s godinama, što čini suplementaciju vitaminom D posebno korisnim za starije osobe.

SUNSCREEN

Kada se koristi prema uputama, krema za sunčanje sa stepenom SPF-10 blokirat će 90% UVB zračenja koje dopire do kože.10 UVB zračenje je potrebno za stimulaciju proizvodnje vitamina D.

LOKACIJA

Stanovnici sjeverne klime mogu biti neadekvatno izloženi sunčevoj svjetlosti kako bi proizveli dovoljno vitamina D, posebno tokom zimskih mjeseci.

ODJEĆA

Nošenje zaštitne odjeće poput šešira i dugih rukava inhibira prirodnu proizvodnju
vitamina D u tijelu.

INTENZITET SUNCAStimulacija proizvodnje vitamina D u koži može zavisiti od intenziteta sunčevih UVB zraka. Kada ste niži od svoje senke, UVB zračenje često nije dovoljno snažno da proizvede vitamin D. 11 Zagađenje vazduha i prisustvo oblaka takođe mogu imati veliki uticaj na intenzitet UVB zračenja koje dopire do tla.

Trenutno nema recenzija korisnika.

Napišite svoj ​​osvrt

Napišite svoj ​​osvrt

Povezani proizvodi