YAMAMOTO VITAMINA B7 (30tab)

15,00KM

Biotin, u engleskoj nomenklaturi poznat i kao vitamin B7, naziva se i vitaminom H, ali možete ga čuti i kao vitamin B8 (njemačka nomenklatura) ili jednostavno imenom Biotin.

Djeluje kao "koenzim" neophodan za metabolizam masnih kiselina, aminokiselina i glukoze; to znači da kada jedemo hranu s bilo kojim sadržajem masti, proteina ili ugljikohidrata, biotin mora biti prisutan u našem tijelu kako bi pretvorio i iskoristio te makronutrijente kao korisnu energiju za fizičke i mentalne aktivnosti. Biotin je vrlo važan za vašu kožu i vlasište, kao i pomaže u regulaciji normalnog mehanizma koštane srži.

Na estetskom nivou, Biotin također igra vrlo važnu ulogu u održavanju mladog i atraktivnog izgleda, podržavajući zdravlje vaše kože, posebno pomažući jačanju noktiju i kose. Obično se dodaje proizvodima za uljepšavanje vaše kose i kože - iako upijanje kroz kožu nije naročito efikasno, a oralno uzimanje primarni je put ka uživanju maksimalnih blagodati - i uvijek se smatra raširenim u obliku dodataka prehrani, zajedno s drugi kofaktori koji su korisni za zdravlje vaše kose, noktiju i kože.

Biotin je zato neophodan za održavanje zdravlja vaše kože, kose i noktiju i za suočavanje i borbu protiv određenih simptoma neravnoteže, poput prorjeđivanja kose (NB ne djeluje protiv gubitka kose), lomljive kose i lomljenja kose ili tijekom vremena poseban stres uz prisustvo dermatitisa, čineći vašu kožu suhom i nadraženom. Dermatološki nalazimo i druge blagodati biotina kao što je zaštita kože od akni, gljivičnih infekcija, kožnih osipa i jake suhoće i perutanja.

Kao što je već spomenuto, Biotin je, zajedno s ostalim vitaminima B skupine, neophodan za pretvaranje hrane koju jedemo u korisnu energiju, na razne načine: pretvara glukozu iz izvora ugljikohidrata i šećera u korisno gorivo koje je "omiljeni" izvor energije tijela ; pomaže tijelu da koristi aminokiseline iz proteina kako bi olakšalo određene funkcije tijela; a aktivira masne kiseline u hrani koja sadrži ulja ili životinjske masti. Biološka važnost biotina kao enzima kofaktora dovela je do istraživanja koja sugeriraju njegovo potencijalno pozitivno djelovanje na poboljšanje metabolizma glukoze u ljudskom tijelu. Biotin poboljšava efikasnu upotrebu glukoze, čineći je korisnom u slučajevima dijabetesa tipa 2, koji je danas sve češći u našem modernom društvu. Bez dovoljne doze biotina u tijelu, simptomi usporavanja metabolizma mogu se javiti u obliku kroničnog umora, probavnih problema, niskog nivoa energije, debljanja, mogućeg razvoja dijabetesa, promjena apetita i promjena raspoloženja. S metaboličkog gledišta, biotin - posebno u kombinaciji s hromom - pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, jer olakšava aktivnost insulina, koji je osnovni hormon koji vraća ravnotežu šećerima u krvi. Poboljšavanjem inzulinskog odgovora može pomoći u smanjenju rizika od hiperglikemije i poboljšanju rezistencije na insulin, što može dovesti do preddijabetičkih stanja, dijabetesa tipa 2, povećanja tjelesne težine i nekih metaboličkih sindroma. Posebno je zanimljiva činjenica da pomaže i u suzbijanju enzimskog djelovanja koje stimulira proizvodnju glukoze u jetri, pa se manje šećera ispušta u krv.

Nisu zabilježeni slučajevi toksičnosti ili nuspojava. Razina biotina može biti ugrožena ako uzimate antiepileptike, oralne antibiotike ili u slučaju poremećaja probavnog trakta koji može uništiti normalnu crijevnu floru. Neki lijekovi propisani za liječenje akni mogu takođe smanjiti aktivnost vitamina B7.

Trenutno nema recenzija korisnika.

Napišite svoj ​​osvrt

Napišite svoj ​​osvrt

Povezani proizvodi