YAMAMOTO VITAMINA B9 (30tab)

15,00KM

Vitamin B9, koji je poznat i kao folna kiselina, ima veliki broj korisnih svojstava za tijelo.

Ovaj vitamin ima značajku da je vrlo važan za rad mozga, ali također ima odlučujuću ulogu u pogledu cirkulacije krvi i vida, te utječe na diobu ćelija i razvoj genetske materije. Folna kiselina se koristi u velikom broju terapija za anemiju, ali i za mnoge druge bolesti, poput uobičajeno za spina bifidu, dijareju, dispepsiju, gastritis, depresiju i artritis.

Na fiziološkom nivou, ljudsko tijelo proizvodi samo malu količinu folne kiseline kroz crijevnu bakterijsku floru. Sve ostale osnovne tjelesne potrebe moraju se uvesti prehranom, pa se onima kojima prijeti nedostatak toplo preporučuje da jedu hranu s visokim sadržajem folata. Ali često se može dogoditi da zbog neravnoteže u hrani, različitih vrsta deficita ili povećane potrebe, kao u periodu trudnoće, moramo koristiti određene dodatke folne kiseline.

Budući da nije u mogućnosti formulirati sintezu ovog dragocjenog elementa, ljudskom tijelu je potreban veći doprinos sa nutricionističkog stanovišta, imajući u vidu da su rezerve folne kiseline u ljudskom tijelu oko 12-15 mg, koje se posebno čuvaju u jetre i služe samo za prevladavanje nekoliko tjedana nedostatka koji se ne nadoknađuje hranom koja se unosi. U tim slučajevima postoje mnogi zdravstveni rizici, s obzirom na to da može oštetiti koštanu srž i različita tkiva koja se jako šire. Konkretno, dva su glavna uzroka koji mogu dovesti do ovog nedostatka: megaloblastična anemija i spina bifida nerođenog djeteta. U prvom slučaju, to uključuje povećanje veličine crvenih krvnih zrnaca, što dovodi do znatnog psihofizičkog umora. Što se tiče drugog problema (koji se već dugo rješava odgovarajućom preventivnom terapijom u akušerskom polju), ako je dijete pogođeno ovim poremećajem, ono bi imalo kičmenu moždinu koja nije savršeno zatvorena u kralješcima i mogla bi patiti ozbiljna oštećenja, čak i do paralize donjih udova. Ostali rizici povezani s nedostatkom folne kiseline također uključuju kardiovaskularni rizik, jer je općepoznato da ova situacija uzrokuje povećanje vrijednosti homocisteina u cirkulaciji, potičući rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Ostali poremećaji povezani s ovim nedostatkom uključuju depresiju, lezije koje nastaju na koži i sluznicama, poremećaje u razvoju i okoštavanju, neplodnost, mentalna zaostajanja i atrofija limfnih organa.

Stoga je nepobitno da folna kiselina / vitamin B9 ima zaista brojna korisna svojstva za ljudsko tijelo, počevši od mozga, s obzirom na to da ovaj vitamin doprinosi njegovom optimalnom funkcioniranju, a ujedno ga štiti od različitih patologija koje utječu na živčani sistem.

Folna kiselina je molekul koji intervenira u staničnoj sintezi proteina, DNK i hemoglobina; dobro bismo se sjetili da je hemoglobin faktor koji transportuje kiseonik u tjelesna tkiva zahvaljujući željezu, pa bi stoga nedostatak hemoglobina stvorio anemiju. Nedostaci folne kiseline kod odraslih pokazuju se uglavnom kao takozvana "megaloblastična anemija" ili nedostatak željeza u hemoglobinu i povećane crvene krvne stanice; u tim slučajevima dodatak folne kiseline donosi značajne koristi. Kao što je već spomenuto, folna kiselina pomaže u smanjenju razine homocistein aminokiseline u krvi, alarmno zvono koje signalizira potencijalni rizik od kardiovaskularnog incidenta, za koji je podrška folne kiseline ključna u slučaju da ove vrijednosti trebaju biti visoke kao preventivna aktivnost.

Trenutno nema recenzija korisnika.

Napišite svoj ​​osvrt

Napišite svoj ​​osvrt

Povezani proizvodi